SAHABAT BLOG

25 November 2010

SIAPA YANG SEPATUTNYA BERTAUBAT?

KENYATAAN MEDIA:
24 NOVEMBER 2010

Biro Pemahaman & Pemantapan Agama. (BIPPA), PKR, terpanggil untuk menyambut kenyataan mantan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad seperti yang dilaporkan dalam Sinar 24 November 2010 dengan penegasan bahawa:

1. BIPPA menasihatkan adalah lebih wajar mantan Perdana Menteri sendiri melakukan taubat nasuha kerana beliau yang sebenarnya menjadi punca kepada perpecahan bahkan kemunduran masyarakat Melayu. Muktahir ini mantan Perdana Menteri menjadi penyebab maraknya api perkauman dikalangan masyarakat berbilang kaum di Malaysia. Pada usia senja adalah lebih baik untuk mantan Perdana Menteri banyak melakukan ibadah khusus kepada Allah SWT sebagai persiapan menemuiNya walaupun penentuan umur adalah di tangan Allah SWT.

2. Beliau bertanggungjawab memecat dan mengaibkan Dato’ Seri Anwar Ibrahim, mantan Timbalan. Perdana Menteri dengan dakwaan fitnah liwat yang ternyata tidak benar. Beliau mengaibkan DSAI dan keluarga di khalayak ramai. Perbuatan mantan Perdana Menteri mengaibkan DSAI dan seisi keluarga adalah sangat bertentangan dengan prinsip dan hukum agama dan tindakan tersebut bertentangan denga norma dan tatasusila masyarakat bertamadun.. Justeru, DSAI mempunyai hak di sisi syariat Islam mempertahankan maruah diri dan keluarga daripada fitnah. Kiranya tindakan DSAI mempertahankan maruah diri menimbulkan perpecahan, maka perpecahan itu adalah hasil daripada pertembungan antara hak dan batil. Demikian penegesan dari sepotong ayat dalam al-Qur’an: ”Dan katakanlah: Yang benar telah datang dan yang batil telah lenyap. Sesungguhnya yang batil itu adalah suatu yang pasti lenyap.” (al-Isra’: 81). .
3. Mantan Perdana Menteri juga bertanggunjawab merobek unsur-unsur kekuatan bangsa Melayu dari segi bahasa, agama, pendidikan sekolah agama rakyat, kedudukan Raja-Raja Melayu, kedudukan ekonomi orang Melayu dan melakukan pindaan persempadanan kawasan pilihan raya majoriti pengundi Melayu sehingga menjejaskan keutuhan politik melayu

4. Menjadi satu kebiasaan mantan Perdana Menteri meletakkan setiap beban kesilapan dan ketelanjuran beliau diatas bahu orang lain. Isu perpecahan masyarakat Melayu dan rakyat Malaysia adalah berpunca daripada beliau sendiri.

5. Parti yang didakwa kecil oleh Tun Dr Mahathir Mohamad pada hakikatnya adalah sebuah parti yang lahir pada tahun 1999 dari gejolak kemarahan rakyat kerana kezaliman beliau dan terus mendapat dokongan rakyat pelbagai kaum di Malaysia. Alhamdulillah, parti ini pengaruhnya semakin meluas dan bertakhta dihati rakyat serta berpotensi besar, insyaallah, mengambil alih pemerintahan negara. Inilah yang digeruni oleh Tun Dr Mahathir yang menjadikan beliau sentiasa berada dalam resah dan gelisah. Sewajarnya mantan Perdana Menteri berlapang dada menerima penentuan rakyat dalam merayakan amalan demokrasi.

6. Seandainya DSAI itu rendah kualiti diri dan kepimpinan dalam mata pandangan Tun Dr Mahathir, mengapa DSAI masih terus mendapat sambutan dan sanjungan rakyat di negara ini walaupun dicerca saban hari dan waktu oleh pelbagai pihak menerusi pelbagai media. Beliau juga terus diterima dan dihormati sebagai seorang tokoh pemimpin berwibawa oleh sebahagian besar pemimpin dunia, para ‘ulama tersohor, para ilmuan Muslim dan bukan Muslim di peringkat antara bangsa.

Dr Muhammad Nur Manuty
Pengerusi
Biro Pemahaman Dan Pemantapan Agama (BIPPA), PKR


Ulasan saya

Saya tak faham dengan kenyataan ataupun perenggan no 2 di atas. 3 orang hakim yang membebaskan DSAI pada 2004,menyatakan bahawa aktiviti seksual (meliwat atau berzina, saya kurang pasti) berlaku atapun secara ringkasnya DSAI ada melakukan perbuatan tersebut. DSAI di penjarakan bukan pasal meliwat, tetapi pasal salah guna kuasa. Oleh itu pembebasan DSAI bukanlah pembebasan dari ruduhan liwat. Aku tak tahu kenapa tuduhan liwat tidak dibuktikan oleh mahkamah. kalau mengikut keterangan 3 hakim mahkamah yang membebaskan DSAI itu, sepatutnya DSAI dipenjarakan atas kesalahan meliwat.

Oleh yang demikian, saya fikir Tun tidak salah dan tidak mengaibkan DSAI. Tun hanya menjalankan tugas sebagai pemimpin umat negara Islam yang mana beliau memainkan peranannya mengagalkan impian seorang yang mempunyai keinginan seksual yang meragukan( kenapa meragukan - belum dibuktikan) iaitu aktiviti homoseksual. Bayangkan jika Tun tidak memecat DSAI, bukankah sesuatu yang berisiko membiarkan DSAI sebagai TPM sedangkan urusan pembuktian mengambil amsa yang lama, jadi kalau apa-apa berlaku ke atas Tun, siapa yang menjadi PM pada masa itu jika tidak DSAI. Adakah sesuatu yang bermoral seorang PM dibicarakan dimahkamah? . Sikap yang diambil oleh Tun adalah sikap berhati-hati untuk kebaikan umat Islam dan negara Islam. Yang patut bertaubat adalah DSAI. Ini adalah pemahaman saya.

Sekarang DSAI sedang menghadapi tuduhan yang serupa seperti 1998. Sebenarnya jika benar ianya satu konsfirasi, saya fikir banyak cara lagi boleh dilakukan dan difikirkan untuk mematikan kerjaya politik DSAI tetapi kenapa tuduhan serupa dilakukan. Ini membuktikan bahawa aktiviti meliwat DSAI pada 1998 itu adalah besar kemungkinan benar dan ianya disahkan oleh 3 hakim yang membebaskan beliau. Mahkamah tidak berjaya membuktikannya kerana kesilapan taknikal. Kesilapan teknikal juga cuba diusahakan oleh mana-mana peguam yang handal bagi memenangi sesuatu kes setelah mendapati bahawa anak guam mereka memang betul-betul bersalah.

1 comment:

Anonymous said...

tapi apa yg menariknya...puak umno dah mejatuhkan tuduhan bersalah pd DSAI...sedangkan mahkamah masih lagi bersidang..di manakah pertimbangan akalnya ini. mereka bertalu-talu mengatakan liwat 2 ini adalah benar berlaku. kenapa penyokong umno tak boleh tunggu keputusan mahkamah? pada hakikatnya DSAI ini boleh mengancam kedudukan UMNO di bawah najib ni. sbb tu kena hapuskan kepala kantornya dulu.