SAHABAT BLOG

22 October 2012

Tahniah Zulfahmi Khairuddin

Semalam merupakan hari yang penuh dengan kecemerlangan sukan permotoran negaraMalaysia apabila pelbagai kejayaan luar biasa dicatatkan oleh 2 orang pelumba motor negara di Litar Antarabangsa Sepang.

Kejayaan  luar biasa dan belum pernah dicapai oleh ahli sukan Malaysia ialah kejayaan  Zulfahmi Khairuddin yang memenangi podium pertama beliau apabila beliau berjaya menduduki tempat ke 2 dalam perlumbaan Motor3 di Litar Antarabangsa Sepang. Bukannya senang untuk bersaing dengan pelumba-pelumba handalan Eropah. Kejayaan Zulfahmi ini bukan sahaja satu sejarah Negara tetapi ianya merupakan satu sejarah bagi Asia Tenggara. 

Di samping Zulfahmi, kejayaan Hafizh Syahrin bin Abdullah yang berlumba atas tiket Wilcard memenangi tempat ke 4 dalam perlumbaan Motor2 juga menjadi satu sejarah bagi negara kerana belum pernah ada anak Malaysia yang berjaya meraih mata di dalam Motor2. 

Kejayaan ke dua-dua anak muda ini membuktikan bahawa anak Malaysia juga boleh berjaya di dalam sukan permotoran di peringkat dunia. 

Untuk mengetahui berita lanjut boleh baca berita untuk memenangi tempat ke 2 bagi Hafizh Syahrin Abdullah 


Gegaran Zulfahmi, Hafizh

Zulfahmi Khairuddin (depan) mengetuai perlumbaan dalam saingan Moto3 pada Grand Prix Malaysia di Litar Antarabangsa Sepang, semalam.
SEPANG - Sejarah tercipta di Litar Antarabangsa Sepang semalam apabila dua pelumba muda negara, Zulfahmi Khairuddin dan Hafizh Syahrin Abdullah masing-masing cemerlang pada GP Malaysia 2012.

Zulfahmi, yang bersaing dalam kelas Moto3, mencatat kejayaan sensasi apabila muncul pelumba Malaysia pertama menjejak kaki ke podium apabila menamatkan perlumbaan pada tempat kedua.

Pelumba kelahiran Banting, Selangor itu gah dengan kepantasan 40:54.151 saat, hanya 0.028 saat di belakang pelumba Red Bull-KTM-Ajo, Sandro Cortese yang hanya terdaya memintas Zulfahmi di garisan penamat untuk muncul juara.

Kemenangan itu membolehkan Cortese dinobatkan sebagai juara dunia Moto3 yang baru.
Jonas Folger dari pasukan Mapfre Aspar Team Moto3 ketiga dengan catatan 40'54.370s.
Tumpuan juga terarah kepada pelumba wildcard negara dalam kelas Moto2 yang mencatat tempat keempat, setelah menduduki tempat ke-20 pada perlumbaan tahun lalu.

Bermula pada petak pertama dan strategi yang tepat, membantu Zulfahmi meraih podium pertamanya apabila enggan mengetuai perlumbaan sebaliknya membenarkan Folger memintasnya di awal saingan.

Namun, pelumba Air Asia-SIC-Ajo itu yang menyambut ulang tahun kelahiran ke-21 kelmarin, mengekori rapat Folger sehingga saingan berbaki tujuh pusingan sebelum memintas pelumba kelahiran Jerman itu untuk memimpin saingan.

Zulfahmi diberi tentangan sengit oleh Cortese yang akhirnya memintas pelumba negara itu pada saat akhir perlumbaan.

Zulfahmi yang mengumpul 112 mata untuk menghuni tangga ketujuh keseluruhan berkata, keyakinannya untuk melakar keputusan podium pertama dalam karier meningkat setelah dia menempah petak pertama pada sesi kelayakan, kelmarin.

"Saya juga semakin selesa dengan motosikal yang berfungsi dengan cukup baik. Terima kasih kepada jurutera dan krew pasukan yang bekerja keras pada perlumbaan ini," katanya.
Mengulas mengenai strategi perlumbaan, Zulfahmi memberitahu, dia sengaja membiarkan Folger memintasnya ketika perlumbaan bermula dan hanya mengekori rapat di belakang sehingga pusingan ke-11.

"Apabila hujan mula menitis pada penutup helmet, saya tidak lagi membuang masa dan memintas Folger untuk memimpin saingan sebelum Cortese memotong saya sebelum garisan penamat," ujarnya.

No comments: