SAHABAT BLOG

16 April 2011

KAJIAN BEBAS - BN BAKAL TEWAS DI SARAWAK??

Hari ini merupakan hari penentuan kepada rakyat Sarawak apabila mereka keluar dari rumah masing-masing dengan niat dan tekad yang telah ditanam sepanjang 10 hari yang lalu. Telah banyak cerita-cerita dan janji-janji yang diluahkan semasa tempoh berkempen tersebut. Proses memangkah yang hanya berlaki tidak sampai 5 minit itu sebenarnya besar ertinya kepada kehidupan rakyat Sarawak untuk tempoh 5 tahun yang akan datang. Tempoh 2-5 minit itu bakal mengekal ataupun merobah apa yang sedia ada sekarang ini. 

Ini berita yang aku kutip daripada Blog Anwar Ibrahim. Aku tidak pergi ke Sarawak untuk melihat suasana kempen di sana. Namun demikian, aku tahu samada ramalan ataupun keyakinan yang diluahkan di bawah ini adalah tulen ataupun palsu. Aku percaya mungkin ada diantara pembaca yang membaca artikel ini sudahpun tahu apakah keputusan yang diperolehi. Keputusan itu nanti bakal menentukan kredebiliti pihak yang membuat kajian di bawah ini iaitu Zentrum Future Studies. 

Kebiasaannya, jiika sebuah badan bebas membuat kajian, kemungkinan betul dan kemungkinan salah hasil kajian mereka itu sama banyak. walaupun mereka percaya  bahawa kajian mereka itu adalah tepat, tetapi mungkin pihak yang membuat kajian itu adalah pihak yang bias.

Oleh itu aku cenderung percaya ramalan yang telah aku buat sebelum ini dimana BN akan mengekallak kemenangan dengan memperolehi majoriti 2/3 atas faktor rakyat sarawak bukannya rakyat yang bodoh untuk mempercayai janji-janji pihak pembangkang. Rakyat Sarawak bukannya bodoh untuk kenal dan ketahui siapa yang boleh digantung harap untuk kmenjadikan Sarawak kekal aman dan harmoni. Majoriti rakyat sarawak inginkan keharmonian dan keamanan berbanding mereka yang terlalu mengejar kenikmatan dunia. 

Barisan Nasional diramal tumbang di Sarawak dengan hanya memenangi 21 daripada 71 kerusi yang dipertandingkan pada pilihan raya negeri itu, 16 April ini.
Malah, Ketua Menteri, Tan Sri Abdul Taib Mahmud juga diramalkan kalah dikerusi yang dipertahankannya di DUN Balingian.
Demikian hasil satu kaji selidik yang dilakukan Zentrum Future Studies, satu pusat penyelidikan bebas yang meramalkan isu sosial, politik dan ekonomi di masa depan.
Menurut hasil kajian tersebut, Pakatan Rakyat diramal berjaya memperoleh 31 kerusi, bebas 4 kerusi dan Parti Kebangsaan Sarawak, yang juga menentang BN sebanyak 15 kerusi dalam pilihan raya kali ini.
Kajian tersebut juga mendapati, Taib Mahmud hanya memperoleh 34 peratus sokongan di DUN Balingian, berbanding lawannya, Datuk Salleh Jafaruddin, yang juga sepupunya sendiri iaitu sebanyak 38 peratus.
Dalam perebutan kerusi yang sama juga menyaksikan calon KEADILAN, Suriati Abdullah dijangka menerima sekurangnya 28 peratus sokongan.
Dari segi Persepsi kepercayaan politik mengikut kaum pula, Pakatan berjaya meraih sokongan dari kaum Melayu dan Melanau dengan meraih 40 peratus sokongan, SNAP dengan 10 peratus dan masing-masing Parti Cinta Malaysia (PCM) dan bebas hanya satu peratus.
Data dari statistik itu juga menunjukkan BN ditinggalkan jauh di tempat kedua oleh Pakatan yang memperolehi 46 peratus sokongan masyarakat cina dan BN dengan 34 peratus.
SNAP sebuah parti kaum Dayak di Sarawak pula mengungguli sokongan kaum Iban apabila dijangkakan mampu meraih sokongan sebanyak 38 peratus manakala Pakatan di tempat kedua dengan 32 peratus.
BN yang mengekori di tempat ke tiga bagi persepsi sokongan kaum yang sama pada ketika ini meraih sebanyak 23 peratus sokongan dan bebas dengan tujuh peratus.
Pakatan sekali lagi meraih populariti tinggi apabila diramalkan menerima sokongan terbanyak di kalangan pengundi kaum Bidayuh dengan 40 peratus manakala SNAP mengekori rapat di tempat ke dua dengan 38 peratus.
Menurut hasil kajian PRN Sarawak prediksi period 1 itu lagi, Pakatan pula memperolehi 36 peratus dan SNAP pula sebanyak 10 peratus juga bagi masyarakat Orang Ulu.

No comments: