SAHABAT BLOG

26 September 2015

ISU 1MDB PERLUKAN PENYELESAIAN LUAR KOTAK

Model perniagaan 1MDB ialah membeli harta dengan hutang. Bukan sahaja harta yang dibeli tetapi hutang-hutang turut dibeli sekali. Keduanya ialah dengan mendapatkan harta kerajaan dengan harga murah kemudian dibangunkan harta tersebut dan akhir sekali dijualnya harta tersebut.

Semua idea ini adalah idea luar kotak. Bagus dan brilliant.

Sekarang ini, dengar citernye dan telah diwar-warkan didada-dada akhbar bahawa sebuah 1MDB sekarang ni sedang berusaha untuk menjual kembali harta-hartanya demi untuk membayar hutang-hutang yang dimiliki mereka secara hutang. Tempoh masa yang diberikan untuk menjual harta-harta tersebut ialah 6 bulan dan ni dah jadi 5 bulan sahaja lagi. Hasil jualan harta-harta tersebut akan digunakan untuk membayar hutang-hutang yang menimbun termasuk faedah hutang tersebut. 

Yang cantiknya hasil jualan harta tersebut digunakan untuk membayar hutang membeli harta itu juga. Sebagai contoh mudah, membeli rumah dengan loans bank dan jual kembali rumah untuk bayar hutang bank. Ataupun membeli tanah menggunakan loans bank, kemudian tanah tersebut dipecah kepada lot yang lebih kecil dan dijual kembali tanah-tanah tersebut. Hasil jualan digunakan untuk membayar hutang bank dan selebihnya digunakan untuk membeli tanah lain pula untuk dipecah-pecah kepada lot-lot yang lebih kecil.   

Yang aku risaukan sebagai rakyat ialah pembeli harta-harta itu terbuka kepada sesiapa sahaja yang penting yang boleh menawarkan harga paling tinggi. Dalam hal ini tidak ada halangan kepada mereka yang berniat tidak baik kepada negara untuk membeli harta tersebut kerana harta-harta tersebut adalah harta-harta strategik yang boleh digunakan untuk menyulitkan rakyat.   

Sebagai rakyat, aku menyarankan untuk dilaksanakan beberapa pelan untuk menyelesaikan masalah hutang 1MDB ni.

1.  Hutang-hutang itu ditanggung oleh kerajaan dengan kebenaran rakyat.

2. Sebagai balasan kepada rakyat kerana memberi kebenaran ini,  GST dihapuskan dan subsidi dikembalikan kepada rakyat.

3.  1MDB dijadikan syarikat konsortium milik rakyat yang mana pemodalnya dan pemiliknya adalah penerima BR1M. 

4. Duit BR1M digunakan untuk menjadi modal permulaan syarikat. 

5. Semuanya ini boleh dilaksanakan jika sekiranya semua lembaga penasihat 1MDB yang sedia ada sekarang ini letak jawatan.

Aku tahu semuanya ini nampak mengarut dan tidak masuk akal tetapi ianya bersesuaian untuk menyelesaikan masalah model perniagaan 1MDB itu sendiri yang tidak masuk akal. Dalam istilah lain untuk menyesaikan  sesuatu tercipta hasil dari idea luar kotak memerlukan penyelesaikan luar kotak juga. Penyelesaian 6 bulan yang dilaksanakan oleh 1MDB ini adalah penyelesaian dalam kotak dan aku yakin ianya sukar untuk berjaya.
3 comments:

JUNAIDI said...


SAYA SANGAT BERSYUKUR ATAS REJEKI YANG DIBERIKAN KEPADA SAYA DAN INI TIDAK PERNAH TERBAYANKAN OLEH SAYA KALAU SAYA BISA SEPERTI INI,INI SEMUA BERKAT BANTUAN MBAH RAWA GUMPALA YANG TELAH MEMBANTU SAYA MELALUI NOMOR TOGEL DAN DANA GHAIB,KINI SAYA SUDAH BISA MELUNASI SEMUA HUTANG-HUTANG SAYA BAHKAN SAYA JUGA SUDAH BISA MEMBANGUN HOTEL BERBINTANG DI DAERAH SOLO DAN INI SEMUA ATAS BANTUAN MBAH RAWA GUMPALA,SAYA TIDAK AKAN PERNAH MELUPAKA JASA BELIAU DAN BAGI ANDA YANG INGIN DIBANTU OLEH RAWA GUMPALA MASALAH NOMOR ATAU DANA GHAIB SILAHKAN HUBUNGI SAJA BELIAU DI 085 316 106 111 SEKALI LAGI TERIMAKASIH YAA MBAH DAN PERLU ANDA KETAHUI KALAU MBAH RAWA GUMPALA HANYA MEMBANTU ORANG YANG BENAR-BANAR SERIUS,SAYA ATAS NAMA PAK JUNAIDI DARI SOLO DAN INI BENAR-BENAR KISAH NYATA DARI SAYA.BAGI YANG PUNYA RUM TERIMAKASIH ATAS TUMPANGANNYA.. BUKA DANA GHAIB MBAH RAWA GUNPALA

IBU SUNARTI DI KALIMANTAN said...

Ass...saya tidak menyanka kalau saya sudah bisa sesukses ini dan ini semua berkat bantuan MBAH RAWA GUMPALA,saya yang dulunya bukan siapa-siapa bahkan saya juga selalu dihina orang dan alhamdulillah kini sekaran saya sudah punya segalanya,itu semua atas bantuan beliau.Saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH RAWA GUMPALA atas bantuan nomor dan dana ghaibnya,alhamdulillah kini saya sudah bisa membuka usaha kembali yang dulunya pakum karna masalah faktor ekonomi dan kini kami sekeluarga sudah sangat serba berkecukupan dan tidak pernah lagi hutang sana sini,,bagi anda yang punya masalah keuangan jangan sungkan-sungkan untuk menhubungi MBAH RAWA GUMPALA karna insya allah beliau akan membantu semua masalah anda dan baru kali ini juga saya mendaptkan para normal yang sangat hebat dan benar-benar terbukti nyata,ini bukan hanya sekedar cerita tapi inilah kisah nyata yang benar-benar nyata dari saya
(((( BUKA BLO DANA GHAIB DAN NOMOR GHAIB MBAH RAWA GUMPALA ))))Ass...saya tidak menyanka kalau saya sudah bisa sesukses ini dan ini semua berkat bantuan MBAH RAWA GUMPALA,saya yang dulunya bukan siapa-siapa bahkan saya juga selalu dihina orang dan alhamdulillah kini sekaran saya sudah punya segalanya,itu semua atas bantuan beliau.Saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH RAWA GUMPALA atas bantuan nomor dan dana ghaibnya,alhamdulillah kini saya sudah bisa membuka usaha kembali yang dulunya pakum karna masalah faktor ekonomi dan kini kami sekeluarga sudah sangat serba berkecukupan dan tidak pernah lagi hutang sana sini,,bagi anda yang punya masalah keuangan jangan sungkan-sungkan untuk menhubungi MBAH RAWA GUMPALA karna insya allah beliau akan membantu semua masalah anda dan baru kali ini juga saya mendaptkan para normal yang sangat hebat dan benar-benar terbukti nyata,ini bukan hanya sekedar cerita tapi inilah kisah nyata yang benar-benar nyata dari saya.

nyeh nyeh said...

mop