SAHABAT BLOG

31 August 2015

BERSIH 4 - SIA-SIA

BERSIH 4 telah berakhir dengan bersihnya apabila dilaporkan tiada berlaku sebarang accident yang tidak menyenangkan berlaku. Bolehlah aku katakan penganjur dan  peserta BERSIH telah semakin matang berbanding siri BERSIH yang terdahulu. Faktor kegagalan Geng J untuk 'turut serta' di dalam BERSIH ini telah membantu pihak polis menangani situasi dengan lebih tersusun dan para peserta pun berasa aman untuk berhimpun. Namun sekiranya 'geng J' dibenarkan dan dibiarkan, aku percaya akan berlaku provokasi yang beakhir dengan inciden yang tidak diingini. 

Apa yang aku ingin utarakan di sini, adakah BERSIH 4 ini mempunyai objektif yang lebih konkrit selain daripada seronok-seronok berhimpun, mengutuk pemimpin kerajaan melalui poster, ucapan-ucapan berapi dan sebagainya. Bagi aku, jika ada sekalipun, objektif yang ingin disampaikan oleh BERSIH 4 ini hanya akan terjawab apabila PRU 14 mempunyai jawapannya nanti. memang benar untuk jangka pendek ojektif mereka tidak dapat dicapai atau direalisasi kerana ianya terlalu besar dan sukar untuk dicapai walaupun kelihatan mudah untuk digarap. 

Jika benar 200,000 sebagaimana didakwa telah turun untuk membersihkan KL selama 2 hari, ianya adalah satu jumlah yang sepatutnya mengerunkan parti BN yang dipimpin oleh pemimpin UMNO. Jika sekiranya mereka memandang enteng mata kepada mesej yang jelah boleh dipandang dengan mata dan dihitung dengan bilangan  ini, maka mereka akan menghadapi masalah untuk memenangi kembali pangkahan-pangkahan bermakna menjelang PRU14 nanti. Dalam erti kata yang lebih mudah, BN bakal kecundang dalam PRU 14 nanti. 

Sebenarnya petunjuk telah diberikan oleh Yang Maha Kuasa apakah tindakan yang perlu dilakukan oleh pemimpin UMNO untuk mengubah keadaan supaya jawapan kepada PRU 14 nanti berpihak kepada mereka. Soalan ramalan telah ditunjuk kepada mereka dan terpulang kepada mereka untuk mencari jawapan terbaik. 

Memang benar nasib orang Melayu tergantung kepada UMNO. UMNO telah begitu banyak berjasa untuk orang melayu semenjak dahulu sehingga kini, tetapi tidak mustahil UMNO jugalah yang akan merosak dan memusnahkan orang melayu suatu hari nanti. Mungkin juga ada yang bertanya bagaimana mungkin UMNO yang banyak berjasa dikatakan bakal memusnahkan orang melayu? Jawapannya cukup mudah, apabila UMNO ditunjukkkan jalan untuk bertindak bagi menyelamatkan orang Melayu, para pemimpinnya tidak bertindak. Tidak bertindak inilah yang akan membawa kepada kemerosotan kepercayaan rakyat kepada mereka dan akhirnyaUMNO bakal kecundang dalam PRU 14 nanti. Kecundangnya UMNO dalam PRU 14 nanti bakal membawa malapetaka besar kepada nasib orang Melayu. anak cucu cicit orang melayu. 

Memang benar di dalam Islam, menentang pemimpin yang dipilih oleh rakyat adalah ditegah oleh Islam. Inilah yang difatwakan oleh mufti-mufti kita dan diakui bahawa fatwa mereka itu adalah benar. Namun mereka tidak pernah memberikan fatwa bahawa pemimpin yang bagaimana yang tidak boleh ditentang, kerajaan yang bagaimana yang tidak boleh dilanggar. Aku pun keliru, bagaimana  jika seorang pemimpin itu tidak kompeten, tidak layak dan mempunyai objektif yang menyeksakan untuk dicapai dan menjadikan rakyat berada dalam kesulitan demi untuk mencapai cita-cita peribadinya,  tetapi dalam masa yang sama pemimpin berkenaan diakui mempunyai pekerti yang baik, tidak pernah mengarahkan anak buahnya membuat maksiat dan berbuat perkara jahat,  adakah pemimpin begini juga perlu dikekalkan dan haram untuk menjatuhkan beliau. 

Jadi aku mengharapkan kepada para bijak pandai agama agar memantau keupayaan pemimpin kita dari segi kebolehannya memimpin dan membawa kemajuan dan keharmonian kepada negara. Jika jelas bahawa seseorang pemimpin itu tidak layak dan bakal membawa nasib malang kepada negara, maka keluarkanlah fatwa-fatwa yang membolehkan pemimpin itu digantikan dengan yang lebih baik dan berkemampuan. Jangan dibiarkan dan dikekalkan pemimpin yang tidak layak dan tidak berkemampuan ini  mengawal segalanya. sehingga dmerosakkan sesuatu yang baik yang telah dibina oleh pemimpin terdahulu

2 comments:

IBU TIJA said...

Syukur alhamdulillah saya ucapkan kepada ALLAH karna atas kehendaknya melalui MBAH RAWA GUMPALA saya sekaran sudah bisa buka toko sendiri dan bahkan saya berencana ingin membangun hotel dan itu semua berkat bantuan MBAH RAWA GUMPALA,saya tidak pernah menyanka kalau saya sudah bisa sesukses ini,atas bantuan MBAH RAWA GUMPALA yang telah memberikan nomor selama 3x putaran dan alhamdulillah itu semuanya tembus bahkan beliau juga membantu saya dengan dana ghaib dan itu juga benar benar terbukti,MBAH RAWA GUMPALA juga menawarkan minyak penarik kepada saya dan katanya minyak ini bisa digunakan untuk berbagai jenis keperluan dan baru kali ini saya temukan paranormal yang bisa dipercaya,,bagi teman teman yang ingin dibantu untuk dikasi nomor yang benar benar terbukti tembus atau dana ghaib dan kepengen ingin membeli minyak penarik silahkan hubungi MBAH RAWA GUMPALA di 085316106111 ini benar benar terbukti nyata karna saya sendiri yang sudah membuktikannya. BUKA BLOG MBAH RAWA GUMPALA

IBU SUNARTI DI KALIMANTAN said...

Ass...saya tidak menyanka kalau saya sudah bisa sesukses ini dan ini semua berkat bantuan MBAH RAWA GUMPALA,saya yang dulunya bukan siapa-siapa bahkan saya juga selalu dihina orang dan alhamdulillah kini sekaran saya sudah punya segalanya,itu semua atas bantuan beliau.Saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH RAWA GUMPALA atas bantuan nomor dan dana ghaibnya,alhamdulillah kini saya sudah bisa membuka usaha kembali yang dulunya pakum karna masalah faktor ekonomi dan kini kami sekeluarga sudah sangat serba berkecukupan dan tidak pernah lagi hutang sana sini,,bagi anda yang punya masalah keuangan jangan sungkan-sungkan untuk menhubungi MBAH RAWA GUMPALA karna insya allah beliau akan membantu semua masalah anda dan baru kali ini juga saya mendaptkan para normal yang sangat hebat dan benar-benar terbukti nyata,ini bukan hanya sekedar cerita tapi inilah kisah nyata yang benar-benar nyata dari saya
(((( BUKA BLO DANA GHAIB DAN NOMOR GHAIB MBAH RAWA GUMPALA ))))Ass...saya tidak menyanka kalau saya sudah bisa sesukses ini dan ini semua berkat bantuan MBAH RAWA GUMPALA,saya yang dulunya bukan siapa-siapa bahkan saya juga selalu dihina orang dan alhamdulillah kini sekaran saya sudah punya segalanya,itu semua atas bantuan beliau.Saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH RAWA GUMPALA atas bantuan nomor dan dana ghaibnya,alhamdulillah kini saya sudah bisa membuka usaha kembali yang dulunya pakum karna masalah faktor ekonomi dan kini kami sekeluarga sudah sangat serba berkecukupan dan tidak pernah lagi hutang sana sini,,bagi anda yang punya masalah keuangan jangan sungkan-sungkan untuk menhubungi MBAH RAWA GUMPALA karna insya allah beliau akan membantu semua masalah anda dan baru kali ini juga saya mendaptkan para normal yang sangat hebat dan benar-benar terbukti nyata,ini bukan hanya sekedar cerita tapi inilah kisah nyata yang benar-benar nyata dari saya.